petak, 13. kolovoza 2010.

Ivano Balić, najbolji rukometaš svih vremena: "Počašćen sam, navijače ne možete prevariti"

Izbor najboljega svjetskog rukometaša ikad završen je na službenoj internetskoj stranici Svjetske rukometne federacije (IHF). Slavodobitnik je Hrvat Ivano Balić. Na pitanje "Tko je najbolji rukometaš vih vremena?" tijekom otvorenog razdoblja glasovanja odgovorilo je gotovo 11.000 posjetitelja IHF-ove web-stranice. Od tog je broja čak 48.7 posto glasača dalo svoj glas hrvatskom majstoru rukometne lopte, danas 31-godišnjemu srednjem vanjskom igraču Zabreba CO.

- Počašćen sam. Kako je rekao moj trener, sada moram to opravdati i biti još bolji. Navijači traže od mene da svake godine budem još bolji. Ovo je velika čast za mene, kao i za hrvatski rukomet. Ovaj izbor još više znači jer su glasali navijači, a njih ne možete prevariti. Čestitam i konkurentima, također vrhunskim igračima. Nikola (Karabatić) i ja smo još aktivni, pa nam je i to možda donijelo više od 80 posto glasova. Rukomet postaje sve popularniji i to je odlično za naš sport, rekao je Ivano Balić.

Rođeni je Splićanin osvajao naslov svjetskog (2003. godine) i olimpijskog prvaka (2004.), a kao doprvak je završavao Svjetska prvenstva 2005. i 2009., te Europska 2008. i 2010. godine.

U više je navrata biran za najboljeg igrača najvećih turnira, a 2003. i 2006. godine proglašavan je službeno najboljim svjetskim rukometašem.

Pobijedio je Balić znatno trofejnijeg Francuza, pet godina mlađeg Nikolu Karabatića, danas igrača francuskog Montpelliera, koji je dobio 33.7 posto glasova posjetitelja. Karabatić je aktualni europski, svjetski i olimpijski prvak, a 2007. je proglašen najboljim rukometašem svijeta.

Treće je mjesto u izboru zauzeo Kirgizijac Talant Dušebajev, danas trener španjolskog Ciudad Reala, sa 16.5 posto glasova.

Činjenica da je igrao u prošlosti nije išla naruku također niti Nijemcu Joachimu Deckarmu, koji se može pohvaliti tek s dva posto glasova.

U natjecanju za najbolju svjetsku rukometašicu svih vremena, koje je provedeno prije muškog izbora, slavila je Srbijanka Svetlana Kitić, ponajbolja svjetska rukometašica iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

izvor: index.hr

1 komentar: